De saxofoon was

Vioolles Den Haag

De saxofoon werd uitgevonden door Adolphe Sax, een Belg, in de jaren 1840. Hij was een Slide Fiddle-speler en vond het instrument uit om het sneller te kunnen spelen en voor goedkoper vermaak onder zijn aanhangers. Hij legde het instrument voor aan Berlijnse musici, die enthousiast waren over de westerse klassieke muziek van die tijd en op zoek waren naar een manier om het instrument te bespelen op dezelfde manier als in het Oosten werd gespeeld. Het instrument werd echter niet goed geoefend en het duurde verscheidene jaren voordat het uiteindelijk door de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordiging als een echt “muziekinstrument” werd erkend. Adolphe Sax was een saxophone teacher destijds. De leerproces ging heel moeizaaam. De Saxofoon kwam op de voorgrond in de romantiek en de barok, en Saxofoonorkesten werden zeer populair in de 19de en 20ste eeuw.

Alt of Tenor?

De saxofoon staat in de toonsoort Es; de altsaxofoon heeft een E als toonhoogte, en is de meest voorkomende saxofoon in Noord-Amerika. De meeste mensen leren het liefst een altsaxofoon, omdat die comfortabeler is voor kleinere handen, en een helderder, weelderiger geluid produceert. Sommigen houden echter ook van de toonhoogte die de tenorsaxofoon biedt, en van de donkere, serieuzere kant van de saxofoon.versusAlto of Bass:

De bassaxofoon heeft een E als toonhoogte, en wordt meer gebruikt in orkest- en bandmuziek. De altsaxofoon is in feite een kleinere versie van de bas, met enkele extra toetsen. Het instrument is ideaal voor beginners, en is zachter gebogen zodat het beter in de hand ligt.

Toetsenbord of Keyboard:

toetsenborden zijn toetsenborden die gebruik maken van toetsen om door de menu-opties te navigeren. Dit verschilt van de meeste keyboards, die rijen toetsen hebben. Sommige keyboards hebben alleen witte toetsen, maar er zijn veel keyboards die zwarte en witte toetsen hebben die per spoor, octaaf of mute kunnen worden geselecteerd.

Accordeon of Bariton:

Een accordeon is een muziekinstrument dat wordt bespeeld door de lengte van een blaasbalg samen te persen of uit te zetten. Een bariton is de kleinste van deze, en is slechts een kwart van de grootte van een standaard piano. Accordeons kunnen op de meeste piano’s worden bespeeld, maar ook op vele andere soorten accordeons die speciaal voor specifieke instrumenten of evenementen zijn ontworpen.

Elektrisch of akoestisch:

Akoestische gitaren zijn er in een groot aantal verschillende types, die alle een uniek geluid voortbrengen. De vibrerende snaren van de body en de lucht binnenin creëren de afzonderlijke noten of melodieën. Deze geluiden worden opgenomen en via een versterker en een luidspreker ten gehore gebracht, wat resulteert in een verscheidenheid van verschillende geluiden. Je kunt ook een elektrische gitaar bespelen, maar dat doe je alleen via een versterker. Je kunt ervoor kiezen om alleen elektrische gitaar te spelen, of beide soorten instrumenten samen te gebruiken, maar het is altijd aan te raden om beide soorten te bespelen om een gevoel te krijgen voor welke stijl je voorkeur heeft.

Piano of Keyboard:

Als je aan dit instrument denkt, denk dan aan het klavier, aangezien de meeste op elektronica gebaseerde instrumenten geen geluid voortbrengen dat rechtstreeks uit trillingen voortkomt. Piano’s en klavieren zijn uiterst complex van ontwerp en vereisen grote deskundigheid. Het klavier van een piano bestaat uit een combinatie van een rij toetsen en blank metaal dat in contact staat met de snaren. Het geluid wordt geproduceerd wanneer de hamer de snaren raakt, en het volume en de menging van de geluiden worden allemaal bepaald door het type klavier, en de positie van de hamer.

Accordeon of Bariton:

Accordeons zijn populair in de Oude Wereld van Europa, en worden over het algemeen bespeeld in bars en muziekzalen. Accordeons of accordeons zijn twee accordeons die in concert worden bespeeld. Men kan vaak een zanger begeleiden met de ene die speelt, en de andere die de bariton-, bas-, en tenornoten speelt.

Finger Picking of Fingerstyle:

Fingerstyle is een modernistische akoestische stijl die recentelijk is opgekomen en de klassieke gitaar vervangt. Men kan het beschouwen als een kruising tussen klassieke en traditionele muziek. De stijl is relatief nieuw, pas ontstaan in de laatste 20 tot 30 jaar. De meest bekende manier van spelen is het gebruik van de duim en 5 vingers van de rechterhand om de bas-, diskant-, en basbanen van de bas-, tenor-, en altsaxofoon te spelen, evenals de melodie van het stuk. De veelzijdigheid van de fingerstyle methode is de mogelijkheid om elk type muziek te produceren, aangezien sommige nummers of patronen op verschillende manieren kunnen worden gespeeld.

Klassieke muziek:

Klassieke muziek is een brede term die in het algemeen verwijst naar alle muziek die vóór 1600 werd geproduceerd. Klassieke muziek behoort tot het grotere genre van de wereldmuziek dat bekend staat als klassiek, en dat vooral in de 17e en 18e eeuw aan populariteit won. Italië en het binnenland hebben in hoge mate bijgedragen tot de schoonheid en charme van de klassieke muziek, die vandaag kan worden gevierd door middel van opnames en uitvoeringen.

Wanneer de term “klassiek” ter sprake komt, betekent dat meestal “klassiek” of “klassieke periode”.